A fi sau a nu fi...Constient?

constiinta

Vrei sa schimbi lumea? Ce-ar fi sa incepi cu tine? Ce-ar fi sa te transformi mai intai pe tine insuti? Dar cum o poti face? Prin observare, prin intelegere, fara interventie sau judecata din partea ta. Pentru ca ceea ce judeci, nu poti intelege.
Cand etichetezi pe cineva, in acel moment intelegerea a incetat. I-ai pus o eticheta, iar daca eticheta poarta nuante de aprobare sau dezaprobare, cu atat mai rau!
Deosebirea dintre fiinta umana si pietre, plante, animale este capacitatea de a fi constient. O intrebare care poate fi acum pusa este : constienta de ce?
Fiinta umana poate fi constienta de o serie de procese care se petrec in afara si inauntrul sau, dar ea poate fi constienta si de propria constiinta. Societatea in general s-a preocupat destul de intens de procesul de constientizare si analizare a fenomenelor si proceselor exterioare, cele ce pot fi percepute cu cele 5 simturi, si mai putin de procesele si fenomenele interioare si deloc despre constiinta in sine si cel care constientizeaza. In societate totul se bazeaza pe a fi profitabil, pe a produce : bunuri materiale, bunuri financiare, fericire, durere etc... Totul in societate este bazat pe verbele A AVEA si A FACE .
Problema lui A FI este dezbatuta mai mult sau mai putin profund de religie, loc in care oamenii cu adevarat pasionati si cu putere de decizie nu prea sunt prezenti ceea ce a facut ca limba bisericii sa fie o limba moarta si fara interes pentru o mare parte a populatiei.
Cat de important este A FI? Si la ce ne-ar ajuta acest lucru? Ne poate face acest A FI mai religiosi sau mai umani? Ce impact ar avea asupra profitabilitatii, asupra deciziilor pe care le luam.

Dar de ce punem problema lui A FI, oare nu se poate spune de orice om ca este constient? Nu este orice om dotat cu constiinta? Este oare?

Suntem de acord asupra faptului ca daca am avea o avere uriasa in banca si am fi constienti de existenta ei, am putea sa ne permitem relativ orice bun material disponibil spre vanzare. Existenta respectivei averi personale, in lipsa constientizarii ei poate duce la o moarte intr-o saracie crunta. Averea este mereu prezenta, diferenta dintre cele doua situatii este data de a fi sau nu constient de respectiva situatie.
Nu stiu ce bogatie se afla in spatele lui A FI CONSTIENT, dar cu totii vedem rezultatele lui "a nu fi constient" si unde duce el in societatea in care traim : razbunari, accidente, crime, violuri, depresii, sinucideri etc...

Daca analizam perspectivele lui A FI si "a nu fi" CONSTIENT , putem sa spunem fara greseala ca A FI CONSTIENT tot timpul nu are nici un punct negativ deoarece fiind constient nu ai nimic de pierdut; poate nu castigi nimic, dar cu siguranta nici nu pierzi deoarece esti constient in permanenta si poti alege. A nu fi constient insa dimpotriva, nu aduce nici un castig, deoarece oricum erai asa si pana acum, nu ai nimic de castigat nu poti adauga nimic propriei fiinte printr-o decizie, se poate intampla dar nu tine de tine, ramai acelasi, Poti sa pierzi totul dar din pacate nu sti ce pierzi deoarece nu vei fi constient in legatura cu ce ai de pierdut. Insa daca nu alegi sa fii constient permanent, se mai poate spune despre om ca este o fiinta constienta? Poate omul pleca spre a explora lumea exterioara fara a-si pune mai intai problema propriei constiinte, fara a se descoperii pe sine insusi?
Daca un astronaut se trezeste dintr-un somn criogenic de mai multi ani, iar primul lucru care il vede este o nava spatiala cu care el poate explora universul, ce va face acest astronaut? Nu e precaut sa vada daca mai sunt oameni in viata in jurul sau, sa analizeze nava, sa vada daca se mai poate intoarce pe Pamant sau daca are rost sa se intoarca, nu va incepe el sa invete functionarea navei in cele mai mici amanunte astfel incat sa poata face fata diverselor probleme pe care le poate avea in peregrinarile sale? Sau se va pune el direct in nava si va decola pentru a explora spatiul?
In momentul in care ne punem intrebari despre noi si propria constiinta suntem asemeni astronautului adormit. Ne dam seama ca fara sa cunoastem nimic despre mediul in care ne aflam, noi urcam direct in nava si decolam in a explora lumea. Cui trimitem noi rapoartele, unde ne intoarcem la sfarsitul misiunii? Ce rost are explorarea continua pe care o facem? Nu stim dar vantul intamplarii face ca totul in jurul nostru sa para compact si omogen, oricate erori am da, totul da impresia de continuitate fie ca este spre reusita sau spre esec.

A fi cu tine insusi este un gest egoist sau un gest responsabil?

Poti sa inveti o lectie si sa fii in acelasi timp constient de propria ta existenta? Poti sa iubesti si in acelasi timp sa fi constient de propria existenta? Aceasi intrebare se poate pune pentru orice alta activitate: a manca, a face sex, a fuma, a citi, a viziona un film, a picta, a asculta muzica.... Exista un pericol in a fi constient in timp ce facem aceste activitati? Daca nu de ce societatea nu pune accent sau nu face macar trimitere la aceasta idee? De ce nu invatam la gradinita, la scoala acest lucru? De ce nu intreaba profesorul in timp ce te asculta - esti constient de tine? De ce nu intreaba patronul in timp ce-i prezinti situatia - esti constient ca existi?

Suntem de acord ca un om aflat sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor nu este responsabil si nu are voie sa conduca o masina, un avion, nu are voie sa intre in camera de comanda a unei centrale atomice, sau in cadrul unei conferinte la nivel inalt. Oare nu la fel de iresponsabil este un om inconstient? Ce ar fi sa fie detector de ganduri si sa fie zone in care sa se spuna : interzis oamenilor aflati sub influenta: drogurilor, alcoolului, pasiunilor, gandurilor,emotiilor negative?

Cati dintre noi nu se gandesc in timp ce coboara scarile la bloc daca au inchis sau nu usa, daca au oprit gazul? Ganditi-va ca acelasi lucru se intampla oriunde - la o intalnire de sefi de stat, la o centrala atomica, intr-o zona de conflict. Oamenii sunt luati de ganduri, de o emotie aparuta ca raspuns la un miros, o figura etc, si in acest timp in care ei sunt inconstienti, acesti oameni iau decizii care afecteaza anumite grupuri de oameni, o tara sau chiar directia pe care o ia umanitatea.

De ce societatea nu pune accent pe ceea ce este fundamentul fiintei umane - Constiinta?!

Tags: